Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    W diecie większości Polaków jest zbyt mało ryb, cennego źródła kwasów omega-3




    Kwasy tłuszczowe omega-3 są absolutnie niezbędne dla naszego zdrowia. Niepokoi zatem fakt, że Polacy nie spożywają wystarczającej ilości omega-3. Jak możemy zoptymalizować spożycie kwasów omega 3 – nawet bez jedzenia ryb?

    Statystyczny Polak spożywa rocznie ok. 11-12 kilogramów ryb i owoców morza, jest to prawie połowę mniej niż średnia dla tych produktów w UE, gdzie statystyczny Europejczyk zjada ok 23 kg na osobę – jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

     

    Większy nacisk na omega-3

    Od zawsze ryby były reklamowane jako bardzo zdrowy składnik diety. Wynika to z prostego faktu, że ryby są bogatym, naturalnym źródłem witaminy D, jodu, selenu i innych ważnych minerałów. Jednak w ostatnich latach coraz większą uwagę poświęca się kwasom tłuszczowym omega-3 - co nie powinno nikogo dziwić, biorąc pod uwagę ich znaczenie dla zdrowia.

     

    Dla zdrowego serca, mózgu i dobrego wzroku

    Najwięcej korzyści przypisuje się dwóm najważniejszym kwasom tłuszczowym omega-3, EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Na przykład dzienne spożycie 250 mg EPA i DHA pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Mówiąc konkretnie, 250 mg DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i prawidłowych funkcji mózgu. Do tego dochodzi fakt, że DHA przyjmowany w czasie ciąży w ilości co najmniej 100 mg dziennie przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt (do dwunastego miesiąca życia).

     

    Pomocny okazuje się suplement

    Może być wiele powodów, dla których ludzie nie jedzą zalecanej ilości ryb, czyli około 2-3 porcji tygodniowo. Każdy z nas ma inne preferencje i nawyki żywieniowe. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem ryb lub mają inne powody, dla których nie jedzą owoców morza, istnieje przydatna alternatywa: suplement diety, taki jak Bio-Omega 3 Plus, który ułatwia codzienne osiągnięcie zalecanej dawki kwasów omega-3.

     

    Szybsze i lepsze wchłanianie

    Bio-Omega 3 Plus to szczególnie dobry wybór. Zawarte w tym produkcie kwasy tłuszczowe omega-3 wchłaniają się szybciej i lepiej w układzie pokarmowym, ponieważ występują w postaci wolnych kwasów tłuszczowych. Za pomocą procesu enzymatycznego organizm rozkłada kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach z ich normalnej postaci trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych. To właśnie tę postać nasz organizm jest w stanie wchłonąć. W Bio-Omega 3 Plus ten etap trawienia został pominięty, aby poprawić biodostępność produktu.