Łatwo wchłanialne, organiczne źródło cynku
- Organicznie związany cynk zapewnia wysoką absorpcję
- Glukonian cynku z 15 mg cynku w każdej tabletce
- Dla skóry, włosów, paznokci i kości
- Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasowo-zasadowy
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego
- Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną
Bio-Cynk
1 tabletka zawiera | % RWS* | ||
---|---|---|---|
Cynk | 15 mg | 150% |
* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia
Informacje o produkcie
Dawkowanie
Sposób użycia: Przyjmować 1 tabletkę dziennie, najlepiej wieczorem.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej tylko oznacza biodostępność produktu.
Zawartość: 30 tabletek po 350 mg.
Składniki
Substancja wypełniająca: jednowodna glukoza.
Cynk: glukonian cynku.
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna.
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.
Czym jest Bio-Cynk?
Czym jest cynk?
Cynk jest niezbędnym minerałem i pierwiastkiem śladowym, który znajduje się głównie w komórkach oraz w mniejszym stopniu, w płynie komórkowym w całym organizmie. Przykładem mogą być białe i czerwone krwinki które zawierają znaczną ilość cynku. Wraz z miedzią cynk jest ważnym składnikiem enzymu antyoksydacyjnego dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).
Cynk odgrywa wiele różnych funkcji w organizmie człowieka i wspiera ok. 200 różnych enzymów, w tym enzymów niezbędnych do metabolizmu składników odżywczych i enzymów, które są ważne dla translacji i ekspresji kodu genetycznego.
Organizm ludzki zawiera ok. 2-4 g cynku, który znajduje się we wszystkich komórkach, szczególnie w mięśniach, kościach i skórze. Organizm nie magazynuje cynku jako takiego, dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie tego minerału. Najwyższe stężenia cynku w organizmie obserwuje się w męskim gruczole prostaty i w plemnikach.
Zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie duże w okresie dojrzewania, jak również jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, narażonych na stres, osób spożywających nadmierne ilości alkoholu, a także u osób cierpiących na nadmierną potliwość i przyjmujących preparaty moczopędne.
Cynk jest nietoksyczny w ograniczonych ilościach. Wysokie spożycie cynku przez dłuższy czas (10-30 razy RWS) może powodować niedobór miedzi.
Jednoczesne przyjmowanie cynku i żelaza, może mieć negatywny wpływ na wchłanianie cynku w organizmie. Wysokie spożycie wapnia może także zmniejszyć jego absorpcję.
Dobre źródła cynku
Cynk występuje w różnych rodzajach żywności. Wartościowymi źródłami cynku są między innymi:
- Ostrygi
- Mięso
- Orzechy
- Pestki dyni
- Całe ziarna
- Przyprawy
- Szpinak
Oficjalne oświadczenia
Europejska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość cynku w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasowo-zasadowego
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów
- Przyczynia się do prawidłowych funkcji poznawczych
- Przyczynia się do prawidłowej syntezy DNA
- Przyczynia się do prawidłowej płodności i reprodukcji
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A
- Przyczynia się do prawidłowej syntezy białek
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowych włosów
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowych paznokci
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowej skóry
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek