Naturalny antyoksydant
- Dostarcza zdrowe bioflawonoidy
- Wspomaga prawidłowe krążenie
- Zawiera 40 mg opatentowanego ekstraktu
- Wyprodukowany z kory, francuskiej sosny śródziemnomorskiej Pinus pinaster
- Pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia poprzez ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
- Klinicznie udokumentowany
Bio-Pycnogenol
2 tabletki zawierają | |||
---|---|---|---|
Pycnogenol | 80 mg | ||
w tym procyjanidyny | 52 mg |
Informacje o produkcie
Dawkowanie
Przyjmować 2 tabletki dziennie.
Nie należy rozgryzać tabletek tylko połknąć w całości podczas posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Przedrostek BIO- odnosi się do biodostępności produktu, a nie do uprawy ekologicznej.
Zaleca się przyjmowanie Bio-Pycnogenolu wraz z Bio-Witaminą C Forte.
Zawartość: 30 tabletek po 245 mg
Składniki
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
Substancja przeciwzbrylająca: maltodekstryna
Substancja aktywna: ekstrakt Pinus Pinaster – Pycnogenol, o minimalnej zawartości procyjanidyn 65%
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza
Substancja wiążąca: fosforan triwapniowy
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.
Pycnogenol jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Horphag Research Ltd. oraz opatentowany na podstawie patentu USA nr 4.698.360.
Czym jest Bio-Pycnogenol?
Bio-Pycnogenol to tabletki zawierające 40 mg opatentowanego ekstraktu z kory sosny francuskiej (Pinus pinaster). Bio-Pycnogenol zawiera unikalną mieszankę rozpuszczalnych w wodzie, naturalnie występujących bioflawonoidów i kwasów owocowych, z których kilka jest również silnymi przeciwutleniaczami. Bio-Pycnogenol to suplement diety bez dodanych składników odżywczych, które wspomagają dobre krążenie krwi w organizmie.
W USA produkty pycnogenolu znajdują się na liście 10 najpopularniejszych suplementów, a substancja jest bardzo dobrze udokumentowana.
Czym jest Pycnogenol?
Pycnogenol to wyciąg z kory, francuskiej sosny śródziemnomorskiej (łac. Pinus pinaster).
Na obszarze 2,5 mln. hektarów w południowo-zachodniej części Francji znajduje się plantacja sosny Pinus pinaster. Drewno tych drzew jest wykorzystywane do produkcji mebli, a wszystkie wycięte drzewa są zastępowane nowymi. Co sprawia, że cała produkcja jest w pełni zrównoważona.
Kora, która jest produktem ubocznym staje się surowcem do wytwarzania pycnogenolu.
Aby wyprodukować 1 kg pycnogenolu potrzebne jest 1000 kg kory. Bardzo istotną kwestią jest czas, ponieważ wyodrębnienie bioflawonoidów z kory musi zostać przeprowadzone w przeciągu 48 godzin od momentu ścięcia drzewa.
Proces pozyskiwania ekstraktu z sosny jest opatentowany, a do jego pozyskania nie stosuje się żadnych toksycznych rozpuszczalników.
Świeżą sproszkowaną korę poddaje się ekstrakcji etanolem i wodą w opatentowanym procesie. Po dokładnym oczyszczeniu, surowy ekstrakt suszy się rozpryskowo i powraca on do postaci brązowego proszku. Ekstrakt jest znormalizowany do 70% zawartości +/- 5% aktywnych substancji.
Istnieje wiele różnych typów bioflawonoidów w pycnogenolu np.: katechina, epikatechina, flawony i taksyfolinę. Pycnogenol zawiera również wiele kwasów owocowych, w tym kwas kawowy, kwas ferulowy, kwas galusowy, kwas kumarowy i kwasu wanilinowy. Zarówno bioflawonoidy i kwasy owocowe można znaleźć w wielu innych owocach i warzywach, ale nie w pojedynczej roślinie, i nie w tych samych proporcjach.
Bezpieczny ekstrakt
Pycnogenol istnieje na rynku od ponad 40 lat. Substancja została sprawdzona w szerokim zakresie badań naukowych. Pycnogenol został oznaczony jako GRAS (Generally Recognised As Safe - Ogólnie uznany za bezpieczny) przez niezależnych ekspertów od toksykologii. Oznacza to, że jest on uważany za całkowicie bezpieczny produkt do spożycia przez ludzi.
Czym są bioflawonoidy?
Bioflawonoidy i flawonoidy należą do grupy rozpuszczalnych w wodzie, tak zwanych wtórnych substancji roślinnych zawierających substancje flawonu. Działają one jak pigmenty roślin i przeciwutleniacze. Bioflawonoidy znajdują się w owocach, warzywach, orzechach, nasionach i korzeniach. Bioflawonoidy mają różne właściwości zdrowotne podobne do witamin. Ta wspólna grupa związków jest również określana jako "witamina P". P oznacza "przepuszczalność" lub przenikalność.
Zdrowa i zróżnicowana dieta powinna zawierać dostateczną ilość bioflawonoidów.
Oficjalne oświadczenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość Pinus pinaster (Pycnogenol) w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- Pinus Pinaster (francuska sosna śródziemnomorska) przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- Ekstrakt z kory sosny (Pycnogenol) wspiera prawidłowe krążenie krwi.