1 tabletka zawiera | % RWS* | ||
---|---|---|---|
Witamina C | |||
(askorbinian wapnia) | 750 mg | 938 % |
* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia
Informacje o produkcie
Dawkowanie
Sposób użycia: Przyjmować 1 tabletkę dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Nie rozgryzać tabletki, połknąć w całości, najlepiej w trakcie lub po posiłku.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Odpowiedni dla wegetarian.
Zawartość: 30 tabletek po 1099 mg.
Składniki
L-askorbinian wapnia
Substancja wypełniająca – celuloza mikrokrystaliczna
Substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych
dwutlenek krzemu
Substancja glazurująca – węglan wapnia,
hydroksypropylometyloceluloza
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.
Czym jest Bio-Witamina C Forte?
Bio-Witamina C ma postać powlekanych tabletek z 750 mg witaminy C, w postaci niekwasowej askorbinianu wapnia o farmaceutycznej jakości. Bio-Witamina C może być przyjmowana z posiłkiem lub pomiędzy posiłkami.
Ciąża
Bio-Witamina C może być stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące piersią.
Czym jest witamina C?
Witaminą C nazywamy kwas askorbinowy, co oznacza kwas przeciwdziałający szkorbutowi. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, a więc jest przeciwutleniaczem. Jest tak zwanym kofaktorem różnych procesów enzymatycznych. Witamina C rozprowadza się sama w wodzie, która znajduje się w organizmie. A więc wszędzie poza tkanką tłuszczową i kostną.
Stężenie witaminy C w mózgu jest 10 razy wyższe, aniżeli w krwi. Najwyższe jej stężenie znajduje się w białych krwinkach i płytkach krwi. Ponadto nadnercza, przysadka mózgowa, jądra i jajniki mają szczególnie wysokie stężenie witaminy C.
Ssaki produkują własną witaminę C
Prawie wszystkie ssaki są zdolne do syntezy witaminy C w swoich nadnerczach w drodze enzymatycznej konwersji glukozy. U tych zwierząt witamina C działa jak hormon. Z drugiej strony u ludzi gen enzymu produkującego witaminę C zawiera szereg mutacji w wyniku tego nastąpiła niemożność wytworzenia witaminy C w ludzkim organizmie. Dlatego też jesteśmy zależni od pozyskania jej z diety.
Właściwości witaminy C:
- Jest przeciwutleniaczem, który przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym.
- Prawie całkowicie absorbowana z jelita w dawkach wynoszących około 100 mg dziennie.
- Przy wyższych dawkach lub w przypadku biegunki absorpcja jest zredukowana.
- Przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
- Odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu, dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, zębów i skóry.
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energii, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, a także funkcji psychicznych.
- Zwiększa wchłanianie żelaza i bierze udział w redukcji objawów zmęczenia.
Dobre źródła Witaminy C
Dobrymi i naturalnymi źródłami witaminy C są produkty:
- Owoce dzikiej róży
- Acerola
- Papryka
- Warzywa
- Kapusta
- Owoce cytrusowe
Porada:
Tabletki witaminy C powinny rozpuścić się w ciągu 30 minut, aby móc dobrze wchłonąć się do organizmu. Jeśli rozpuszczenie zajmie więcej niż 60 minut, znaczna część witaminy C zniknie w toalecie. Wykonaj test z tabletką Bio-Witaminy C Forte, wrzuć ją do szklanki letniej wody, włącz minutnik i sprawdź.
Kiedy unikać suplementacji witaminą C
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, a zatem nie powinny jej przyjmować osoby z problemami wynikającymi z nadmiaru żelaza. Ponadto witamina C nie powinna być stosowana przez osoby, które mają tendencję do rozwoju kamieni nerkowych, upośledzenia czynności nerek lub niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Odnotowano rzadkie przypadki biegunek i niestrawności wynikające z dużego spożycia witaminy C.
Przedawkowanie
Przedawkowanie witaminy C występuje rzadko, nadwyżka witaminy C jest zwykle wydalana wraz z moczem. Po spożyciu więcej niż 2 gram witaminy C dziennie może u niektórych osób powodować biegunkę znaną jako biegunkę osmotyczną.
Oficjalne oświadczenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość witaminy C w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- Przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania kości
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowej funkcji chrząstki
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowej funkcji dziąseł
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania skóry
- Przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania zębów
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Przyczynia się do prawidłowej funkcji psychologicznej
- Przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- Zwiększa wchłanianie żelaza
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym *
*Oświadczenie może być stosowane wyłącznie w odniesieniu do żywności, która zapewnia dzienne spożycie 200 mg witaminy C. W celu opatrzenia tego oświadczenia podaje się konsumentowi informację, że korzystne działanie uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg witaminy c oprócz zalecanego dziennego spożycia.