Wsparcie zębów, kości, mięśni oraz odporności
- Małe perełki zawierające 20 µg (800 j.m.) Witaminy D3 rozpuszczonej w wysokiej jakości oliwie z oliwek tłoczonej na zimno dla zapewnienia dobrej biodostępności
- Dla kości, zębów i mięśni
- Witamina D odgrywa rolę w absorpcji wapnia i fosforu
- Wspiera prawidłowy podział komórki
- Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną
Bio-Witamina D3 (D-Pearls) 20 µg
1 kapsułka zawiera | % RWS* | ||
---|---|---|---|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 20 µg | 400% |
* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia
Informacje o produkcie
Dawkowanie:
Dorośli: Przyjmować jedną kapsułkę dziennie. Tylko dla dorosłych.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia
Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej tylko oznacza biodostępność produktu.
Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu.
Zawartość: 40 kapsułek po 185 mg.
Składniki:
Substancja wypełniająca: Oliwa z oliwek
Składnik otoczki: Żelatyna
Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona
Witamina D3 (Cholekalcyferol)
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, w sposób niedostępny dla małych dzieci
Czym jest Bio-Witamina D3 D-Pearls?
Bio-Witamina D3 D-Pearls to miękkie żelatynowe kapsułki zawierające 20 mikrogramów witaminy D3 (800 j.m.) w każdej kapsułce. Witamina D jest rozpuszczona w oliwie z oliwek tłoczonej na zimno dla ułatwienia wchłaniania w układzie pokarmowym. Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Rozmiar kapsułki ułatwia połykanie, ale można ją również żuć. Badania wykazały, że Bio-Witamina D3 D-Pearls wykazuje wysoką absorpcję w organizmie.
Udokumentowana biodostępność
Bio-Witaminę D3 D-Pearls przetestowano na grupie sportowców w ramach badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Oslo. W badaniu użyto dwóch dawek Bio-Witaminy D3 D-Pearls oraz kapsułek placebo. Wyniki wykazały skuteczną absorpcję zarówno wysokich, jak i niskich dawkach witaminy D3 podczas, gdy u sportowców przyjmujących placebo nie zauważono zmian w ilości witaminy D w organizmie.
Czym jest Witamina D?
Podobnie jak inne witaminy, witamina D jest niezbędna. Istnieje kilka rodzajów witaminy D, ale dwie najważniejsze formy to D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol).
Witamina D3 syntetyzuje się w skórze z cholesterolem, w odpowiedzi na odpowiednią ilość światła słonecznego (promieniowanie UV). Witamina D syntetyzowana z promieni słonecznych jest najbardziej efektywnym źródłem witaminy D, ale jest wytwarzana tylko wtedy, gdy słońce jest wysoko na niebie. W dużej części Europy, dzieje się tak tylko w okresie letnim, a więc tylko w tym czasie możemy wyprodukować wystarczający poziom witaminy D.
Witamina D2 jest dostępna tylko z diety. Jest ona wytwarzana przez niektóre grzyby i rośliny tylko wtedy gdy są wystawione na działanie światła UV. Zarówno witamina D2 i D3 wymaga późniejszej aktywacji w wątrobie i nerkach, aby stać się biologicznie aktywna. Naukowcy uważają, że obie formy witaminy D są tak samo skuteczne w organizmie. Jednakże w zależności od stosowanej metody pomiarowej, witamina D3 jest o 56-87% bardziej skuteczna niż witamina D2, jeśli chodzi o zwiększanie poziomu we krwi witaminy D. Ponadto, D3 jest przechowywana w tkance tłuszczowej trzy razy bardziej efektywnie niż D2.
Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Dzieci i osoby w podeszłym wieku mają większe zapotrzebowanie na witaminę D.
Witamina D pełni szereg ważnych funkcji w organizmie tj.
- bierze udział w prawidłowym podziale komórek
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego
Dobre źródła witaminy D
- jajka
- wątroba dorsza
- tłuste ryby
- oleje
- masło
- awokado
Oficjalne oświadczenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zbadał dowody na zawartość witaminy D w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu
- przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi
- przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości
- przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mięśni
- przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- odgrywa rolę w procesie podziału i specjalizacji komórek
Suplementacja witaminą D zalecana jest dla:
- Dzieci w wieku 0-2 lata (witamina D w postaci kropli)
- Kobiety w ciąży
- Dzieci i dorośli o ciemnej karnacji
- Dzieci i dorośli, którzy noszą długie szaty i nakrycia głowy, które ograniczają ekspozycję na słońce
- Osoby, które spędzają dużo czasu w pomieszczeniach lub unikają światła słonecznego
- Osoby powyżej 70 roku życia
- Każdej osoby, która niezależnie od wieku jest narażona na zwiększone ryzyko osteoporozy
Weganie i wegetarianie powinni stosować się do oficjalnych wytycznych dla ekspozycji na słońce i ewentualnie przyjmować suplement witaminy D w okresie zimowym.
Poziom we krwi witaminy D może być określony za pomocą testu krwi, który mierzy się jednostką 25-hydroksywitaminy D (25- (OH) D) i jest wyrażone w nmol / litr. Stan witaminy D jest przedstawiony w następujący sposób:
- <12 nmol/l: cięzki niedobór
- 12-25 nmol/l: Niedobór
- 25-50 nmol/l: Niewystarczający poziom
- >50 nmol/l: Wystarczający poziom
- 75-150 nmol/l: optymalny poziom u osób cierpiących z powodu łamliwości kości i chorób nerek
- >ca. 200 nmol/l: ryzyko przedawkowania
> = większe niż
< = mniejsze niż
Konwersja
1 nmol / l = 0,4 ng / ml
U zdrowych osób nie ma natychmiastowej potrzeby mierzenia stężenia witaminy D we krwi. Natomiast wskazane jest dla niektórych grup osób u których może występować jej niedobór, związany ze stylem życia.
Oprócz oczywistych czynników takich jak ograniczona ekspozycja na słońce, zła dieta występują również bardziej subtelne przyczyny, takie jak fakt, że niektóre rodzaje leków mogą zaburzać wchłanianie witaminy D, zwiększając tym samym zapotrzebowanie na ten konkretny składnik.